Dodávky vozů skupiny Volkswagen v dubnu stouply o 7,2 procenta

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německý automobilový koncern Volkswagen v dubnu meziročně zvýšil dodávky vozů o 7,2 procenta. Od začátku roku do dubna VW zákazníkům dodal 3,05 milionu aut. Skupina to dnes sdělila na svých internetových stránkách. Automobilový trh v Evropě se kvůli dluhové krizi potýká se skomírající poptávkou. VW k lepším výsledkům pomohl trh v Číně a v Severní Americe.

 

Skupina minulý měsíc zákazníkům dodala více než 784.600 vozů. V březnu přitom prodej vozů třetí největší automobilky světa stoupl o 0,2 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za více než tři roky, poznamenala agentura Reuters.

Čína je pro VW největším trhem. Automobilka zde za čtyři měsíce prodala o 18,4 procenta vozů víc než za stejné období loňského roku. V Severní Americe dodávky vozů mreziročně stouply o 12,9 procenta.

Šéf prodeje Christian Klingler ale v prohlášení připustil, že tržní prostředí zůstává složité. "Obzvláště ekonomická krize v Evropě má rostoucí dopad na automobilový průmysl," uvedl také.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu Volkswagen jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat.

Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) dnes oznámilo, že prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v dubnu stoupl téměř o dvě procenta. Je to první meziroční nárůst od září 2011. Prodej automobilky Škoda Auto v EU se v prvních čtyřech měsících podle sdružení meziročně snížil o šest procent na 155.360 vozů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK