Poslanci podpořili úpravu splátek při převodu státní půdy

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Možnost splácet zemědělskou půdu nakoupenou od státu by měla zemědělcům zůstat i v případě, že tuto půdu převedou na své přímé příbuzné nebo na firmy a družstva, v nichž působí. Návrh skupiny poslanců v čele s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) dnes v prvním kole podpořila Sněmovna. Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu, která míří do zemědělského výboru, obsahuje také požadavek na zrušení minimálního nájemného za státní zemědělskou půdu.

"Hlavním motivem pro změnu je ponechání možnosti splátek těm, kteří půdu koupili a ještě ji nesplatili, aby půdu mohli prodat nebo převést na příbuzného v přímé řadě bez toho, aniž by zanikl splátkový kalendář," řekl už dříve ČTK jeden z předkladatelů, místopředseda zemědělského výboru Jiří Papež (ODS). Pod novelou zákona jsou podepsáni i další členové výboru, jeho předseda Pavol Lukša (TOP 09), Pavel Kováčik (KSČM) a Ladislav Skopal (ČSSD).

Splátkový kalendář by měl zůstat i v případech, kdy zemědělec převede půdu na firmu nebo družstvo, v nichž je společníkem. Podmínkou je, aby firma na půdě hospodařila. Zemědělec má jinak právo splácet nakoupenou půdu deset let, pokud by ji ale v této době prodal někomu jinému, musel by zbývající část kupní ceny doplatit ihned. Navrhovaná novela také stanoví, že v takovém případě stát neuplatní na půdu své předkupní právo.

Poslanci také navrhují zrušit v zákoně ustanovení, které stanoví minimální nájemné za státní zemědělskou půdu pronajímanou zemědělcům ve výši nejméně jednoho procenta z ceny pozemku stanovené podle vyhlášky ministerstva zemědělství. Zdůvodňují to tím, že toto pravidlo je již přežité. Odvolávají se mimo jiné na údaje Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky, který vypočetl, že průměrný nájem by mohl být až 2,2 procenta. Argumentují i tím, že zájemci o pronájem půdy nabízejí nájemné vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK