Ruský HDP v prvním čtvrtletí rostl nejpomaleji od roku 2009

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ruský hrubý domácí produkt v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 1,6 procenta. Zaznamenal tak nejpomalejší tempo růstu od konce roku 2009. Oznámil to dnes ruský statistický úřad na základě předběžných údajů.

 

Výsledek je nicméně příznivější než dřívější odhad ruského ministerstva hospodářského rozvoje, který počítal v prvním čtvrtletí s růstem o zhruba jedno procento. Ministerstvo minulý měsíc zhoršilo odhad celoročního růstu ekonomiky na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta.

Ministr hospodářského rozvoje Andrej Belousov v dubnu uvedl, že ruské ekonomice hrozí, že by do letošního podzimu mohla sklouznout do recese. Dodal, že vláda zřejmě bude muset zavést opatření na podporu hospodářského růstu. Loni tempo růstu ruské ekonomiky zpomalilo na 3,4 procenta ze 4,3 procenta v roce 2011.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že ve druhém čtvrtletí hospodářský růst zrychlí na 2,4 procenta. V celém letošním roce počítají s nárůstem ruské ekonomiky o 2,9 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK