Objem bankovních úvěrů stoupl na pět pct na 2,41 bilionu Kč

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci března meziročně o 4,6 procenta. Za první tři měsíce roku se tak zvýšil o 49,4 miliardy Kč na 2,41 bilionu korun. Sazby úvěrů klesají, zvyšuje se ale lehce podíl nesplácených úvěrů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

Meziroční dynamika nárůstu úvěrů nefinančním podnikům se v březnu zrychlila na 2,6 procenta z 2,1 procenta v únoru. Stojí za tím hlavně střednědobé úvěry, které rostly o sedm procent. U úvěrů krátkodobých, tedy především těch provozního charakteru, jsou znát důsledky zpomalení ekonomické aktivity. Bylo jich meziročně o 0,7 procenta méně.

Objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu se zvýšil o 3,4 procenta. Hlavní zásluhu na tom mají hypoteční úvěry, jejichž portfolio je ještě relativně mladé a nové objemy výrazně přispívají k celkovému růstu zůstatků. Prakticky ve všech ostatních kategoriích úvěrů obyvatelstvu pokračuje stagnace či poklesy (u spotřebitelských úvěrů i u úvěrů ze stavebního spoření).

V březnu dále klesaly ve všech kategoriích sazby z nových úvěrů nefinančním podnikům. U kontokorentů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet klesla průměrná sazba z nových úvěrů na 2,7 procenta, u úvěrů do 7,5 milionu Kč na 4,44 procenta, u úvěrů od 7,5 do 30 milionů na 2,48 procenta a u úvěrů nad 30 milionů stagnovala na 1,76 procenta.

U domácností se dále snížila průměrná sazba z nových úvěrů na nákup bytových nemovitostí na 3,54 procenta, což představuje absolutní historické minimum. V případě nových úvěrů na spotřebu se v květnu snížila průměrná sazba z nových úvěrů zpět pod hranici 15 procent.

Důsledky mělké, ale velmi dlouhé recese se začínají mírně projevovat v kvalitě úvěrového portfolia tuzemských bank. Objemy i podíly úvěrů v selhání, kam patří například půjčky nesplácené 90 a více dní, se totiž v březnu mírně zvýšily. Celkově ale jde v evropském kontextu o poměrně příznivé hodnoty a v letech 2010 a 2011 byl jejich podíl vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK