Plynovod South Stream prý začne fungovat do dvou let

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. května (ČTK) - Plynovod South Stream začne zemní plyn z Ruska do Evropy přivádět do konce roku 2015. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl šéf společnosti South Stream Transport Marcel Kramer. Právě tato firma zajišťuje podmořskou část plynovodu. V minulosti se přitom objevily pochybnosti, zda technicky i ekonomicky náročný projekt vůbec vznikne. Nový plynovod je považován za odpověď Ruska na úsilí Evropské unie najít alternativního dodavatele plynu.

South Stream má vést Černým mořem a dále přes území Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska do severovýchodní Itálie. Vyhne se tak Ukrajině a Bělorusku, přes které v současnosti proudí většina ruského plynu, který je určen pro západní Evropu. Rusko se s oběma zeměmi v minulosti přelo o cenu plynu, což několikrát narušilo plynulost dodávek plynu do Evropy.

Celý projekt South Stream by měl stát až 39 miliard dolarů (zhruba 791 miliard Kč). Někteří analytici ale pochybují, zda bude po ekonomické stránce životaschopný.

"Akcionáři nám dali instrukce, abychom pracovali na tom, že první větev bude fungovat do konce roku 2015. To je tedy časový plán, na kterém teď pracujeme," řekl Kramer v rozhovoru, který se uskutečnil tento týden. Akcionáři projektu jsou ruský plynárenský monopol Gazprom, francouzská společnost EDF, německá plynárenská společnost Wintershall a také italská energetická skupina Eni.

South Stream se chápe jako rival plánovaných plynovodů Nabucco West a Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ty by měly přepravovat plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu. Těžba v druhé fázi velkého ázerbájdžánského naleziště Šach Deniz by měla začít nejpozději v roce 2019.

South Stream ale podle Kramera začne plyn získávat dřív. Závěrečná podoba financování by přitom podle něj mohla být známa do konce tohoto roku, nebo začátkem roku příštího.

Výstavba plynovodu South Stream začala v prosinci loňského roku. Na plnou kapacitu, která bude činit asi 63 miliard metrů krychlových, by měl plynovod najet od roku 2018.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK