EK: Nezaměstnanost v Řecku další tři roky neklesne pod 20 procent

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 17. května (ČTK) - Řecká ekonomika se příští rok pravděpodobně dostane z vleklé recese. Nezaměstnanost ale další tři roky neklesne pod 20 procent. Uvedli to dnes mezinárodní věřitelé této jihoevropské země. V závěrečné zprávě o stavu řeckých financí zároveň ponechali původní plán příjmů z prodeje státního majetku za celý rok. Návrh zprávy počítal s jeho snížením.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Výměnou za to musí ozdravovat rozvrácené veřejné finance masivními výdajovými škrty, snižováním důchodů a mezd a zvyšováním daní.

Evropská komise předpokládá, že řecká ekonomika příští rok stoupne o 0,6 procenta. Ukončila by tak období recese, v níž se bez přestávky nachází šest let. Nezaměstnanost podle odhadů v letošním roce dosáhne 27 procent. Pak se bude postupně snižovat a v roce 2016 dosáhne 21 procent.

Podle závěrečné zprávy mezinárodních věřitelů musí Atény do konce roku z prodeje státního majetku získat 2,6 miliardy eur. Původní návrh zprávy, který v pondělí získala agentura Reuters, předpovídal snížení tohoto cíle pro letošní rok na dvě miliardy eur.

Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi a vládní prognóza na letošní rok počítá s poklesem ekonomiky o 4,5 procenta. Řecká ekonomika by tak v období 2008 až 2013 vykázala propad téměř o čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK