Německo by mělo přistoupit k novým reformám, řekl člen vedení ECB

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. května (ČTK) - Růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí oživí. Pokud však Německo nechce riskovat, že se z něj znovu stane "nemocný muž Evropy", mělo by přistoupit k dalším reformám. Řekl to dnes německý člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen. Německo má největší ekonomiku v eurozóně, na které je závislá řada českých exportérů.

Německo získalo nálepku "nemocného muže Evropy" už před deseti lety, kdy bojovalo s vysokými náklady na znovusjednocení země. Od té doby se nicméně v Evropě stalo vzácným ostrovem prosperity; míra nezaměstnanosti činí 6,9 procenta a je blízko nejnižší hodnoty za více než 20 let.

Německo v prvních dvou letech krize eurozóny v hospodářské výkonnosti citelně překonávalo ostatní členské země. V prvním čtvrtletí letošního roku ale tempo růstu prudce zpomalilo na 0,1 procenta, a země se tak jen těsně vyhnula recesi. V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika klesla o 0,6 procenta.

"Myslím, že existuje dobrý důvod, abychom věřili, že druhé čtvrtletí bude lepší, než bylo to první," řekl Asmussen na setkání s novináři. Podle něj Německo teď sklízí plody reforem, které uskutečnily ještě předchozí vlády. Jde například o reformu trhu práce, kterou zahájil bývalý kancléř Gerhard Schröder.

Asmussen, stejně jako Schröder, patří ke středolevé Sociálnědemokratické straně (SPD). Ta se bude snažit v zářijových volbách svrhnout konzervativní kancléřku Angelu Merkelovou.

"Ale pokud nepodnikneme reformy, budeme do pěti až deseti let opět nemocným mužem Evropy," prohlásil Asmussen, jehož citovala agentura Reuters. Bankéř zdůraznil, že revizi potřebuje hlavně systém vzdělávání, infrastruktura a složitý daňový systém. "Je obtížné to pochopit: když si koupíte koně, abyste na něm jezdili, zaplatíte daň z přidané hodnoty 19 procent. Pokus si koupíte koně, abyste z něj udělali lasagne, zaplatíte sedm procent. A jak to bude u koně, na kterém budete dva roky jezdit a pak z něj uděláte lasagne?"

Asmussen také poznamenal, že když ECB začátkem května poprvé za deset měsíců snížila svou hlavní úrokovou sazbu, v expanzní měnové politice bude pokračovat tak dlouho, jak to jen bude nutné. Upozornil však, že je třeba nezapomínat na to, že nízké úrokové sazby mohou přimět investory, aby hledali jinde vyšší návratnost. Mohou vést i ke špatnému rozdělení kapitálu.

Asmussen také zopakoval, že věří, že všechny základní body bankovní unie budou dokončeny do poloviny roku 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK