Důvěra spotřebitelů v USA je nejvyšší za šest let

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v první polovině května výrazně vzrostla, a její index se tak dostal na nejvyšší hodnotu za téměř šest let. Američané jsou optimističtější ve vyhlídkách svých financí i ekonomického vývoje, zvláště domácnosti s vyššími příjmy. Vyplývá to z dnešních předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry vzrostl na 83,7 bodu, zatímco v dubnu byl na 76,4 bodu. Nyní je nejvýše od července 2007. Analytici přitom očekávali nárůst indexu pouze na 78 bodů.

Barometr současné ekonomické situace vzrostl o 7,6 bodu na 97,5 bodu, což je nejvýše od října 2007. Ukazatel spotřebitelských očekávání stoupl o sedm bodů na 74,8 bodu.

Více spotřebitelů hodnotí kladně výhled svých osobních financí. Větší počet dotazovaných se také domnívá, že ekonomika se bude v nadcházejícím roce nadále zlepšovat. Podobně povzbudivé jsou rovněž plány na budoucí nákupy.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostla tempem 2,5 procenta ročně. Tempo růstu tak zrychlilo z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku, nicméně zaostalo za očekáváním analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK