MMF: Kypr musí dbát podmínek pomoci, jinak mu hrozí hlubší recese

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Nikósie 17. května (ČTK) - Kyperská ekonomika by se mohla propadnout do ještě hlubší recese, pokud tamní úřady nebudou přesně dodržovat podmínky mezinárodní úvěrové pomoci. Varoval před tím dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Dodal však, že návrat k hospodářskému růstu na Kypru očekává už v roce 2015.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deset miliard eur (téměř 260 miliard Kč). V rámci dohody je země nucena zabavit část vkladů v kyperských bankách a zredukovat přebujelý bankovní sektor. Kypr musel přistoupit i na restrukturalizaci bankovního systému a zvýšení daně z příjmu právnických osob.

MMF předpovídá, že letos a příští rok zůstane kyperská ekonomika v recesi. Pro letošní rok měnový fond počítá s poklesem o 8,7 procenta a v příštím roce o 3,9 procenta. Teprve v roce 2015 by se ekonomika mohla vrátit k mírnému růstu, který fond odhaduje na 1,1 procenta. Pokud se však tamní úřady nebudou striktně řídit podmínkami mezinárodní pomoci, může se podle MMF stát, že pokles ekonomiky se ještě prohloubí.

V akutním ohrožení je podle měnového fondu především finanční sektor, mimo jiné i kvůli riziku, že by Kypr mohl příliš brzy zmírnit omezení pohybu kapitálu. Hrozba je ale také v tom, že vláda povolí v úsilí zavést požadované změny, varoval měnový fond.

"Realizace těchto rizik by mohla vést k vyšší dluhové trajektorii a nutnosti dodatečných finančních opatření, aby byla zajištěna udržitelnost dluhu," sdělil fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK