Čtyřdenní růst pražské burzy skončil, oslabila většina akcií

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Čtyřdenní růst pražské burzy dnes skončil, index PX klesl o 0,25 procenta na 982,78 bodu. Posílily jen tři ze 14 hlavních emisí, nejvíc mírnila propad celé burzy bankovní skupina Erste. Naopak největší propad postihl těžební firmu NWR, cena jejích akcií dokonce klesla téměř o desetinu.

Propad cenných papírů NWR ještě dopoledne přesahoval deset procent. Před koncem dnešního obchodování se sice propad o něco zmírnil, ale přesto cena akcií firmy klesla o 8,75 procenta na 36 korun. Podle analytiků akcie NWR reagovaly na hospodářské výsledky firmy zveřejněné ve čtvrtek, kdy ukázaly, že se NWR v prvním čtvrtletí letošního roku propadla do čisté ztráty asi dvě miliardy korun. "Uhelná společnost nakonec uzavřela na novém historickém minimu 36 korun. Celkově tento týden propadla o málo vídaných 25 procent," sdělil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Dnes ovšem oslabila naprostá většina hlavních emisí, včetně akcií, které pravidelně dosahují vysokého objemu obchodování. O 0,75 procenta na 558 korun se snížila například cena akcií energetické společnosti ČEZ. I cenné papíry Komerční banky oslabily, a to o 0,24 procenta na 3782 korun za akcii. Výraznější propad postihl tabákovou firmu Philip Morris či sázkovou společnost Fortuna. Cena akcií Philip Morris klesla o 2,06 procenta na 10.950 korun a Fortuny o 1,82 procenta na 115,85 koruny.

Růstu cen dnes dosáhly jen akcie Erste Group Bank, mediální společnosti CME pod burzovním symbolem CETV a sítě autobazarů AAA. Nejvíce posílila Erste, jejíž akcie podražily o 1,06 procenta na 669 korun. Erste zároveň dnes zaznamenala nejvyšší objem obchodování ze všech hlavních emisí, takže zmírnila celkový propad pražské burzy. "Erste je podle šéfa skupiny Andrease Treichla připravena kdykoli splatit státní finanční pomoc, a tento krok neohrozí budoucí výplatu dividendy," uvedl analytik Josef Kohout z Patria Finance.

Cenné papíry CME si polepšily o 0,86 procenta na 58,5 koruny a akcie AAA o 0,62 procenta na 24,35 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK