Ceny ropy pokračovaly v růstu, z části díky údajům z USA

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích po propadu z poloviny týdne pokračovaly dnes v růstu. Náladu na trzích podpořily hlavně příznivé údaje ze Spojených států, ve výraznějším růstu ale cenám bránily pochybnosti o síle poptávky po ropě. Brent krátce po 17:20 SELČ zdražil o více než deset centů na více než 103,90 USD. Během dne jeho cena přechodně vystoupila až ke 105 dolarům.

Ve středu před obnovením růstu se přitom cena Brentu propadl až na 101,20 USD. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) dnes v odpoledních hodinách vykazovala nárůst asi o deset centů na téměř 95,30 dolaru.

Ceny ropy se dnes přitom zvyšovaly navzdory posílení kurzu dolaru vůči euru i japonskému jenu. Silnější dolar zdražuje nákupy ropy a dalších komodit investorům, kteří je kupují za jinou měnu než americkou, v níž se ceny těchto komodit na světových trzích vyjadřují.

Na trhy mohla příznivě zapůsobit dnešní zpráva Evropského sdružení výrobců automobilů, podle nichž prodej nových osobních aut v Evropské unii v dubnu vzrostl o téměř dvě procenta. Byl to první meziroční růst od září 2011. Z některých náznaků však vyplývá, že dosáhnout trvalejšího zotavení po propadu způsobeném dluhovou krizí bude obtížné.

Podle nejmenovaných zdrojů byly dnes pozastaveny dodávky ropy z Iráku do tureckého Ceyhanu, což mohlo také obchodování s ropou ovlivnit.

Pochybnosti o síle poptávky po ropě však přetrvávají. Čtvrteční statistika z USA ukázala, že tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí vykazuje znaky zpomalení. Z dnešních předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity ale vyplynulo, že důvěra amerických spotřebitelů v první polovině května výrazně vzrostla, a její index se tak dostal na nejvyšší hodnotu za téměř šest let.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 103,92 103,78 New York - Nymex WTI červen 95,27 95,16

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK