Akcie v USA dopoledne díky zprávě o důvěře rostly

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne posilovaly, přispěla k tomu hlavně nejnovější statistika. Širší index S&P 500 je na nejlepší cestě vykázat týdenní zisk již čtvrtý týden za sebou a Dow Jones během dopoledne překonal nový rekord. Akcie automobilky General Motors pak poprvé za dva roky vystoupily nad 33 dolarů.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index vzrostl o 0,4 procenta na 15.294 bodů, když během dopoledne vystoupil až na rekordních 15.305,44 bodu. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 0,5 procenta na 1658 bodů, index technologického trhu Nasdaq měl k dobru 0,4 procenta a nacházel se blízko 3481 bodů.

Důvěra amerických spotřebitelů podle průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity v první polovině května výrazně vzrostla. Index důvěry se dostal na nejvyšší hodnotu za téměř šest let a překonal očekávání analytiků. Američané jsou optimističtější ve vyhlídkách svých financí i ekonomického vývoje, zvláště domácnosti s vyššími příjmy. Index předstihových ukazatelů, který sestavuje organizace Conference Board, pak vzrostl na nejvyšší hodnotu od června 2008.

Automobilka General Motors si dopoledne připsala více než tři procenta a její akcie se dostaly až na 33,58 USD. Zájem vyvolalo zlepšení jejich hodnocení od společnosti CLSA. Maloobchodní firma J.C. Penney naopak kvůli čtvrtletní ztrátě a slabému prodeji oslabila.

Index S&P 500 ve čtvrtek klesl kvůli prohlášení jednoho z představitelů centrální banky USA (Fed), který řekl, že banka by mohla už letos v létě začít omezovat svůj stimulační program. Program nákupu dluhopisů byl hlavním motorem růstu akciových trhů a pomohl indexům Dow Jones a S&P 500 na nové rekordy. Oba indexy si od počátku letošního roku připsaly zhruba 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK