Dolar zpevňuje, vůči jenu je na více než čtyřletém maximu

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. května (ČTK) - Americký dolar dnes pokračoval k růstu vůči naprosté většině hlavních světových měn a například k japonskému jenu se díky údajům o růstu důvěry amerických spotřebitelů dostal na nejvyšší úroveň za čtyři a půl roku. Růst dolaru podpořily také oživené debaty o tom, zda americká centrální banka (Fed) v průběhu roku omezí svou extrémně uvolněnou měnovou politiku.

Dolar vůči koši šesti hlavních světových měn vystoupil až na 84,371 bodu, což je maximum za skoro tři roky. Vůči jenu se dostal na 103,09 JPY, kde byl naposledy v říjnu 2008. Pak ale částečně oslabil a prodával se za 102,98 JPY, proti předchozímu závěru tak přidal 0,7 procenta.

Z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity dnes vyplynulo, že důvěra amerických spotřebitelů v první polovině května výrazně vzrostla, a její index se tak dostal na nejvyšší hodnotu za téměř šest let.

Euro k dolaru dnes kleslo až na 1,2795 USD, což byla nejnižší hodnota od 4. dubna. K jenu jednotná evropská měna posílila o 0,3 procenta na 132,1 JPY.

Euro dnes vůči dolaru kleslo na minimum za šest týdnů. K poklesu přispěly debaty, že Evropská centrální banka (ECB) zkoumá připravenost finančních ústavů na možné snížení depozitních sazeb do záporných hodnot. To by znamenalo, že pro držitele přestane být jednotná evropská měna zajímavá, a začali by ji prodávat ve velkém.

"Diskuze o záporných depozitních sazbách je pohrůžkou, kterou ECB používá k udržení eura na nižší hladině," poznamenal manažer Ian Gunner ze společnosti Altana Hard Currency Fund.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK