Fitch snížila rating Slovinska, má obavy kvůli bankám

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hlavní známku úvěrové spolehlivosti Slovinska o jeden stupeň na BBB-plus z dosavadního hodnocení A-minus a varovala před jejím dalším zhoršením. Agentura má obavy z toho, že vysoké ztráty slovinských bank ohrozí solventnost země a vynutí si zahraniční finanční pomoc.

"Přetrvává značný rozdíl mezi oficiálními a našimi odhady nákladů rekapitalizace bank," uvedla Fitch podle agentury Reuters. Dalšími důvody snížení ratingu a zachování jeho negativního výhledu jsou podle agentury zhoršené výhledy makroekonomického a fiskálního vývoje země.

Fitch hodnotí dlouhodobé devizové závazky Slovinska nadále ratingem v investiční kategorii, podobně jako agentura Standard & Poor´s, která jej nadále udržuje na A-minus. Na konci dubna poslední ze tří velkých světových agentur Moody´s snížila rating Slovinska o dva stupně na Ba1, což už je spekulativní pásmo. Do dluhopisů ve spekulativním pásmu nesmí investovat velcí institucionální investoři jako například penzijní fondy.

Kvůli nákladům na krytí ztrát bank hrozí Slovinsku podobný osud, jaký potkal několik dalších zemí eurozóny od Řecka po Kypr. Tyto země se dostaly do dluhové krize a musely od EU a Mezinárodního měnového fondu přijmout pomoc svázanou s přísnými podmínkami. Slovinsko bylo první postkomunistickou zemí, která zavedla jednotnou evropskou měnu.

Vláda premiérky Alenky Bratušekové chce řadou reforem snížit rozpočtový deficit, který se má letos téměř zdvojnásobit na 7,9 procenta hrubého domácího produktu. Hlavní zátěží pro veřejné finance budou letos vysoké výdaje na rekapitalizaci slovinských bank, které jsou stále ve státním vlastnictví a mají vysoké ztráty. Slovinsko je jedinou postkomunistickou zemí EU, která odmítla zprivatizovat většinu bankovního sektoru, a nyní za to musí platit.

Minulý týden slovinská vláda schválila program reforem včetně privatizace, v níž prodá 15 státních podniků a zvýší daň z přidané hodnoty. Tento týden se dohodla s odbory na snížení mezd ve veřejném sektoru.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je u příslušné země či firmy pravděpodobnost splácení úvěrů. Čím je vyšší, tím dlužníka vnímají věřitelé lépe, a je pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK