Japonská vláda zlepšila hodnocení ekonomického vývoje země

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. května (ČTK) - Japonská vláda poprvé za dva měsíce zlepšila hodnocení ekonomického vývoje země a ve své pravidelné zprávě uvedla, že ekonomika pozvolna oživuje. To je zlepšení ve srovnání s předchozím měsícem, kdy kabinet oznámil, že ekonomika sice vykazuje signály oživení, avšak stále jsou v ní patrná slabá místa. Ekonomický růst podle kabinetu zrychluje díky oživení vývozu a tovární výroby.

Hrubý domácí produkt Japonska se v období leden až březen zvyšoval nejrychleji za poslední rok. Přispěly k tomu vyšší výdaje spotřebitelů a oživení vývozu. "Očekáváme, že ekonomika bude pokračovat v oživení, neboť se zlepšil vývoz, zatímco podpora ekonomiky spolu s kroky měnové politiky zlepšují náladu," uvedl kabinet ve sdělení, z něhož citovala agentura Reuters.

Současný premiér Šinzó Abe prosazuje politiku, která kombinuje stimulační výdaje s agresivním uvolňováním měnové politiky. Výsledkem této politiky je prudký pokles jenu, který podporuje vývoz. Od listopadu si díky této politice, podle premiérova jména nazývané Abenomics, japonské akcie připsaly asi 75 procent. Kurz jenu zároveň klesl k dolaru nejníže za čtyři a půl roku.

Vláda zlepšila i hodnocení vývozu, který podle ní vykazuje známky oživení. Slabý jen, který zlevňuje japonské zboží v zahraničí, podpořil zvláště vývoz aut, oceli a chemikálií. Tovární výroba podle vlády pozvolna oživuje, zatímco minulý měsíc kabinet uváděl, že výroba vykazuje signály oživení. Zlepšuje se také soukromá spotřeba, zatímco kapitálové výdaje se podle vlády odrazily ode dna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK