Aerolinkám Ryanair vzrostl loni čistý zisk o 13 procent

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 20. května (ČTK) - Aerolinkám Ryanair vzrostl v loňském fiskálním roce čistý zisk o 13 procent na 569 milionů eur (14,8 miliardy Kč). V letošním fiskálním roce, který začal v dubnu, však firma očekává prudké zpomalení růstu zisku, a to kvůli slabší poptávce v Evropské unii, cenám pohonných hmot a letištním poplatkům. Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě.

Výsledky za uplynulý fiskální rok překonaly odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti v průměru čekali zisk 558 milionů eur. V nynějším fiskálním roce, který začal v dubnu, však firma očekává zisk v rozmezí 570 až 600 milionů eur. To by znamenalo, že zisk se zvýší nejvýše o pět procent.

Příjmy aerolinek loni stouply o 13 procent na 4,88 miliardy eur (126,8 miliardy Kč). Průměrná cena letenek vzrostla o šest procent a počet přepravených cestujících se zvýšil o pět procent na 79,3 milionu. Letos má růst počtu cestujících zpomalit na tři procenta. Obsazenost letadel loni činila 82 procent, uvedl Ryanair ve výsledkové zprávě.

Ryanair v letošní letní sezoně bude létat do sedmi nových měst a přidal více než 200 nových linek. Aerolinky dodaly, že rezervace letů na léto jsou vyšší, než čekaly.

Akcie Ryanairu od počátku letošního roku zpevnily asi o 35 procent, nicméně akcie konkurenční společnosti easyJet přidaly až 55 procent. Hlavní index irského akciového trhu vzrostl za stejnou dobu přibližně o 18 procent.

Provozní ředitel společnosti Michael Cawley minulý týden v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že aerolinky v období 2015 až 2018 chtějí zvýšit počet cestujících o více než osm procent ročně. Rovněž hodlají zvýšit podíl na trhu krátkých letů v Evropě ze současných 12 procent na zhruba 20 procent.

Ryanair se v březnu dohodl, na koupi 175 letadel Boeing. V roce 2018 tak flotila firmy bude čítat 400 letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK