Akcie v Tokiu jsou nejvýše za 5,5 roku, zpevnil i kurz měny

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. května (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem na nejvyšší hodnotu za pět a půl roku. Náladu na trhu podpořil další pokles kurzu jenu, který pomohl vývozcům, pomohlo ale i lepší hodnocení dalšího vývoje ekonomiky země, k němuž přistoupila tamní vláda. Hlavní index Nikkei 225 stoupl o 1,47 procent na 15.360,81 bodu, což byl nejvyšší závěr od prosince 2007. Od počátku roku index posílil o 48 procent.

Širší index Topix přidal 1,30 procenta na 1269,51 bodu. Zájem o japonské akcie zvýšil i páteční růst akcií ve Spojených státech. Tamní indexy totiž vystoupily na nové rekordy. Dnes se v Tokiu dařilo hlavně vývozcům, kterým pomáhá slabý jen.

Akcie automobilky Toyota stouply o 1,9 procenta a výrobce elektroniky Sony si připsal 5,7 procenta. Zájem byl také o akcie výrobců jaderných reaktorů, jako je Toshiba, Mitsubishi Heavy Industries a Hitachi. Tamní ekonomický list Nikkei totiž napsal, že Japonsko a Indie by se tento měsíc měly domluvit na obnovení jednání o jaderné spolupráci.

Japonská vláda dnes poprvé za dva měsíce zlepšila hodnocení ekonomického vývoje země a ve své pravidelné zprávě uvedla, že ekonomika pozvolna oživuje. To je zlepšení ve srovnání s předchozím měsícem, kdy kabinet oznámil, že ekonomika sice vykazuje signály oživení, avšak stále jsou v ní patrná slabá místa. Ekonomický růst podle kabinetu zrychluje díky oživení vývozu a tovární výroby.

Japonský jen dnes na trhu v Asii posiloval. Reagoval tak na prohlášení japonského ministra hospodářství, který naznačil, že vláda by mohla být spokojena se současnou úrovní kurzu. V posledních šesti měsících kurz jenu naopak prudce oslaboval.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,6 procenta na 102,65 JPY. Euro k jenu kleslo rovněž o 0,6 procenta na 131,87 JPY. V pátek dolar k jenu stoupl na nejvyšší hodnotu za čtyři a půl roku a euro za tři a půl roku. Kurz eura k dolaru zůstal prakticky beze změny a činil 1,2836 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK