Koruna v úvodu týdne stagnuje k euru, vůči dolaru mírně zpevnila

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne stagnuje k euru a drží se mírně nad psychologickou úrovní 26 korun za euro. Kolem 10:15 byl kurz na pátečních 26,05 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila o pět haléřů na 20,26 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Obchodování s korunou zatím nepřináší kurzu velké změny. Žádná důležitá domácí data tento týden nejsou na programu, šanci ovlivnit korunu mají spíše komentáře z centrální banky, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal v dnešních Hospodářských novinách vyzdvihl devizové intervence proti negativním úrokovým sazbám v českých podmínkách. "Ve výsledku jeho slova nevyznívají jako slovní zásah proti měně a na kurz prakticky nemají vliv," uvedl Vlk.

Podle Jiřího Cihláře z Next Finance byla nálada na trzích po ránu pozitivní, což by mohlo nahrávat posílení koruny. V pátek se středoevropským měnám dařilo a posílil polský zlotý i maďarský forint. Koruna by je tak dnes mohla následovat, míní Cihlář.

Euro k dolaru se kolem 10:15 obchodovalo na 1,2865 USD/EUR. Dolaru nepomohly severokorejské rakety, naopak na něj doléhají prohlášení z Japonska, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK