Na veletrzích bezpečnostních technologií bude přes 300 firem

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. května (ČTK) - Na veletrzích bezpečnostních technologií IDET a PYROS/ISET, které se letos konají poprvé ve stejném termínu, se bude prezentovat více než 300 firem. Je to o zhruba třetinu méně než před dvěma lety, kdy se obě akce překrývaly pouze částečně. Vyplývá to z informací, které dnes řekli novinářům zástupci Veletrhů Brno.

Veletrh obranných technologií IDET je tradiční brněnskou výstavní akcí. Koná se jednou za dva roky. Letos akci zahájí prezident Miloš Zeman, který je vrchní velitelem českých ozbrojených sil. Nad brněnským výstavištěm v den zahájení, ve středu v 10:00 podle organizátorů proletí vojenská letka, na místě bude i jednotka Hradní stráže.

Jednu z největších expozic na veletrhu bude mít česká armáda, která letos slaví 20 let své existence. Její expozice nabídne srovnání techniky, výzbroje a výstroje, kterou používali čeští vojáci v jednotlivých etapách jejího dvacetiletého vývoje.

Na výstavišti bude mít své zastoupení i obec legionářská. Představí projekt legiovlaku, který by měl jezdit příští rok na českých železnicích. "Zatím jsou opravené do původního stavu tři vagony tak, jak vypadaly před anabází legionářů na Sibiři," uvedl dnes zástupce projektu František Trávníček. Legiovlak by měl na dráhu vyjet příští rok v září.

Ze současné moderní techniky a výzbroje budou k vidění nejnovější zbraně, jako jsou útočná puška CZ 805 BREN, pistole Glock a Phantom či lehký kulomet Minimi, kolový obrněný transportér Pandur ve všech verzích nebo lehká obrněná vozidla Iveco, včetně nejnovější chemické verze.

Z českých firem na veletrhu IDET budou například Česká zbrojovka, Excalibur Army, Olympus nebo výrobce letadel Aero Vodochody. Na veletrzích bezpečnostních sil PYROS/ISET bude vystavovat například Továrna hasící techniky Polička, Agrotec Hustopeče nebo Gumotex Břeclav.

Veletrh IDET se koná jednou za dva roky. Předloni akci navštívilo přes 30.000 lidí. Na veletrhu vystavovalo 555 firem, výstavní plocha dosáhla téměř 30.000 metrů čtverečních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK