Itálie chce s pomocí EU snížit nezaměstnanost mladých

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 20. května (ČTK) - Italská vláda připravuje plán, jak snížit rekordní nezaměstnanost mladých lidí: chce pro ně s pomocí peněz získaných od Evropské unie vytvořit 100.000 pracovních míst. Italská média dnes uvedla, že ministr práce Enrico Giovannini hodlá za sérii opatření včetně daňových úlev pro firmy utratit až 12 miliard eur (asi 312 miliard Kč). Cílem je snížit nezaměstnanost mladých o osm procentních bodů. V Itálii je nyní bez práce 38 procent lidí mladších 24 let.

Vláda premiéra Enrika Letty chce plán boje s nezaměstnaností doladit do června a pak ho projednat na summitu EU. Partnery ze sedmadvacítky tam bude přesvědčovat, aby zmírnili některá úsporná opatření a dovolili Itálii navzdory schodku veřejných financí investovat do programů na snížení nezaměstnanosti. Řím počítá rovněž s tím, že unie v tom Itálii finančně podpoří.

Plány zatím hovoří o tom, že stát by poskytl daňové úlevy firmám, které zaměstnají mladé lidi. Připravuje se i reforma činnosti pracovních úřadů, které by měly věnovat nezaměstnaným více péče a lépe je podporovat i při hledání nové práce.

Nezaměstnanost mezi mladými je v současné době v Evropě nejvyšší za desítky let, zejména na jihu kontinentu. EU chce v období let 2014 až 2020 uvolnit šest miliard eur (téměř 156 miliard Kč) na pomoc regionům s více než 25procentní nezaměstnaností mladých. Kromě Itálie se to bude týkat i Řecka a Španělska, kde je bez práce více než polovina lidí do 24 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK