Cameron: Daňové úniky v britských zámořských územích musí skončit

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Britská zámořská území, považovaná za daňové ráje, by měla zakročit proti daňovým únikům společností. Vybídl je k tomu britský premiér David Cameron. Británie v červnu hostí summit zemí skupiny G8 a daňové úniky budou patřit k hlavním tématům.

"Zbývá nám jeden měsíc, toto je zásadní okamžik, abychom vyřešili naše problémy," napsal podle britského webu guardian.co.uk Cameron v dopise představitelům Kajmanských ostrovů a dalších devíti britských korunních území. Jejich představitelé teď mají podle Camerona zřídit centrální registry s informacemi o majitelích a dozorčích orgánech každé společnosti a zpřístupnit tyto informace úřadům.

Území, která Cameronův dopis obdržela, jsou Bermudy, Kajmanské ostrovy, Gibraltar, ostrovy Anguilla, Montserrat, Jersey, Guernsey, ostrovy Turks a Caicos, Britské Panenské ostrovy a ostrov Man. Některé z nich se díky nízkým daním a omezené regulaci staly centry mezinárodního obchodu. Kvůli nedostatečně přehlednému bankovnímu systému ale čelí kritice, že je společnosti nebo jedinci využívají k tomu, aby se vyhnuli placení daní.

"Respektuji vaše právo být oblastmi s nižšími daňovými pravomocemi... ale nižší daně jsou udržitelné jen tehdy, když jsou řádně placeny," uvedl premiér podle serveru BBC.

Příští summit skupiny G8 se uskuteční v Severním Irsku. Cameron na něm bude prosazovat dohodu zaměřenou na boj s daňovými úniky. Chce přitom, aby G8 "strhla zdi tajemství společností". "Musíme vědět, kdo doopravdy vlastní a kontroluje každou společnost," stojí podle agentury Bloomberg v Cameronově dopise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK