Výrobce léků Actavis koupí za 8,5 mld. USD firmu Warner Chilcott

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. května (ČTK) - Přední světový výrobce generických léků, společnost Actavis, koupí za 8,5 miliardy dolarů (asi 171,7 miliardy Kč) v akciích irsko-americkou farmaceutickou společnost Warner Chilcott. Firma o dohodě informovala po neúspěšném jednání o spojení s kanadským výrobcem léků Valeant Pharmaceuticals International.

Agentura AP napsala, že dohodu schválily správní rady obou společností. Smlouva by měla být uzavřena do konce roku. Nová společnost se bude zřejmě nazývat Actavis.

Akcionáři Warner Chilcott obdrží 0,16 akcie nové společnosti. To odpovídá ceně 20,08 dolaru za akcii a je to asi o pět procent víc než páteční závěrečná cena na burze. Akcionáři Actavisu dostanou za každou akcii, kterou vlastní, jednu akcii nové firmy.

Actavis je původně americká farmaceutická společnost Watson Pharmaceuticals, která se přejmenovala po loňském převzetí švýcarského výrobce generických léků Actavis Group. Akvizicí se společnost stala třetím největším výrobcem generických léků na světě a její tržby by letos měly přesáhnout osm miliard dolarů. Generická léčiva jsou kopie značkových léků, jimž vypršela patentová ochrana.

Warner Chilcott vznikl v roce 1968 pod názvem Galen jako prodejce značkových léků ve Velké Británii a v Irsku. V roce 2000 Galen koupil amerického výrobce zdravotních přípravků pro ženy Warner Chilcott a začal používat jeho název. V roce 2009 Warner Chilcott převzal od koncernu Procter & Gamble divizi jeho léků na předpis za 3,1 miliardy dolarů. Letos čeká firma tržby 2,3 až 2,4 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK