Pojišťovny zatím evidují po bouřkách stovky škod v řádu milionů

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Pojišťovny zaznamenaly po silných bouřkách, které v neděli večer postihly řadu míst republiky, zatím stovky škod v řádu celkem milionů Kč. Škody ale ještě porostou, protože klienti je často hlásí se zpožděním. Nejčastěji jde o vytopené sklepy a poškozené střechy. Živly řádily především v jižních a středních Čechách. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

"Škody z víkendových bouřek se k nám teprve dostávají. Klienti se na nás dnes obrátili zatím ve třech stovkách případů. Předpokládáme, že klienti budou škody na svém majetku hlásit ještě v průběhu celého týdne. Odhad škod je v tuto chvíli spíše předběžný, budou zřejmě v řádech několika milionů korun," řekl ČTK Jan Marek z tiskového oddělení České pojišťovny. Nejpočetnější hlášení jsou ze západních a jižních Čech, kde dominují spíše menší škody způsobené především vichřicí, silnými poryvy větru a kroupami.

Operátoři zákaznického centra Allianz zaznamenali dnes dopoledne nárůst hovorů. Počty volajících se pak ještě více zvýšily odpoledne. U volajících, kteří hlásili škody na autech a na majetku, a u majetkových škod byl nárůst zhruba o pětinu vůči ostatním květnovým pondělkům a u aut přibližně o 11 procent proti minulému pondělí a o 30 procent vůči tomu předchozímu. "Vyplácet náhradu škody budeme nejčastěji za vytopené sklepy, poškozené krovy a okapy, na několika místech i škody na střešní krytině," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Kooperativa má zatím nahlášeno 50 událostí, většinou jde o zaplavené sklepy a krupobitím poškozené pergoly, zahradní domky atd. Většina je ze středních a jižních Čech. Eviduje jednu velkou škodu, strženou střechu na skladové hale ve Zruči nad Sázavou. Škodu prozatím odhaduje na milion Kč. Ve Strakonicích pojišťovnu kontaktoval klient, jemuž bouřka a přívalové deště poškodili úrodu. Škodu předpokládá na téměř půl milionu Kč. "Celkem tedy zatím klienti nahlásili škody za dva milióny Kč," upozornil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

ČSOB Pojišťovna eviduje 1250 přijatých hovorů a 500 hlášených pojistných událostí, což je přibližně desetinový nárůst počtu hlášení proti běžnému stavu. "Z praxe ale odhadujeme, že toto číslo naroste, protože lidé často nahlašují škody určitým časovým odstupem. Co se týká typu škod, tak máme hlášeno několik poškození vozidel následkem krupobití, ale spíše jde o škody způsobené větrem a o poškození zemědělských plodin," upozornil mluvčí pojišťovny Petr Milata. Celkovou škodu odhadl na deset milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK