ČR chce na summitu EU omezovat dotace do obnovitelných zdrojů

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Premiér Petr Nečas chce na středečním summitu Evropské unie prosazovat, aby se dotace do obnovitelných zdrojů energie spíš odbourávaly, než aby se vytvářely nové. Zároveň se chce zasadit o to, aby si EU nestanovovala "zbytečně ambiciózní" cíle v oblasti boje proti klimatickým změnám. Nečas to dnes řekl po jednání se zástupci energetických firem ČEZ, Čepro, E.ON, RWE a Net4Gas.

"Představa, že Evropa jednostranně si bude dávat ambiciózní cíle, zatímco veškerý úbytek emisí oxidu uhlíku v Evropě za posledních deset let byl vykompenzován pouze za dva roky nárůstu emisí v Číně... tak zbytečně ambiciózní cíle mohou poškodit celou evropskou ekonomiku a dokonce ji vést ke ztrátě konkurenceschopnosti," řekl Nečas.

Nečas na summitu také chce upozornit na situaci, že se nevyplácí investovat do nové energetické infrastruktury. V dlouhodobém horizontu to podle něj může vést k problému s nedostatkem elektřiny pro Evropu. Obnovitelné zdroje ho podle premiéra nepokryjí, protože bez dotací je jejich provoz drahý.

Česko se rovněž bude v Bruselu zasazovat o co nejrychlejší dosažení jednotného energetického trhu EU a o jeho co největší liberalizaci. Zároveň chce do závěrů summitu dostat problém s přetoky elektřiny, které ohrožují českou elektrizační soustavu. Z Německa v době, kdy mají špičkový výkon větrné elektrárny u Baltského moře, proudí do ČR velké množství elektřiny, která míří na místo spotřeby v jižním Německu. Energetici varují, že by tyto přetoky mohly českou síť přetížit a způsobit blackout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK