MMF doporučil vládě kvůli vývoji ekonomiky omezit škrty

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká republika by neměla při nynějším horším než očekávaném vývoji ekonomiky pokračovat v dalším rozpočtovým škrtech. Na dnešní tiskové konferenci po pravidelné misi MMF to řekl vedoucí mise Masanori Yoshida. K další mírné stabilizaci veřejných financí by podle zprávy MMF měla vláda přistoupit až po obnovení ekonomického růstu.

Tuzemská ekonomika má podle MMF sice silné základy, nicméně nadále zůstává v recesi. "Pro letošní rok je prognóza ekonomiky spíše slabá a zotavení ekonomiky proběhne postupně," uvedl Yoshida. Dříve zveřejněné odhady MMF letos počítají s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta.

Pokud by se situace tuzemské ekonomiky nadále zhoršovala a hrozila by deflace, doporučuje MMF zahájit mimo jiné devizové intervence. Dalším z doporučení je - při horším vývoji - i podpora hospodářství ze strany státu, respektive státního rozpočtu.

Podle zprávy MMF by vláda přitom měla schopná letos ukončit proceduru kvůli nadměrnému deficitu, kterou vede s Českem Evropská komise. Vláda letos plánuje snížit deficit veřejných pod požadovanou tříprocentní hranicí HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK