Španělsko má navzdory úsporným opatřením rekordní dluh

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 20. května (ČTK) - Španělský státní dluh se během prvního čtvrtletí navzdory tvrdým úsporným opatřením vyšplhal na rekordních 923,3 miliardy eur (přes 24 bilionů Kč), což odpovídá téměř 88 procentům hrubého domácího produktu země. Oznámila to dnes španělská centrální banka. Ve srovnání s koncem loňského roku tak dluh stoupl o 4,4 procenta.

Španělsko se nyní nachází ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Španělská vláda letos hodlá snížit rozpočtový deficit na 4,5 procenta HDP ze zhruba sedmi procent v loňském roce. Státní dluh by tak měl letos stoupnout na 91,4 procenta HDP, napsala agentura DPA.

Vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku a vyvolává protesty veřejnosti.

Španělsko se nyní v důsledku úsporných opatření potýká s rekordní mírou nezaměstnanosti přesahující 27 procent. Vláda minulý měsíc předpověděla, že španělský HDP se letos sníží o 1,3 procenta namísto původně očekávaného poklesu o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK