Ceny ropy dnes rostly, barel Brentu stál přes 105 dolarů

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích stouply. Obchodování podpořil slabší dolar, který klesl ke koši šesti měn. Brent se ve večerních hodinách prodával za více než 105 dolarů za barel. Ve výraznějších ziscích ale bránily velké zásoby této suroviny.

Slabší dolar zlevňuje nákupy ropy a dalších komodit investorům, kteří je kupují za jinou měnu než americkou, v níž se ceny těchto komodit na světových trzích vyjadřují.

Cena severomořské ropy Brent v 17:04 SELČ stoupla o 41 centů na 105,05 dolaru na barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) odpoledne vykazovala nárůst o 82 centů na 96,84 dolaru za barel.

Na obchodování s ropou měla vliv i optimistická nálada na světových burzách. Akciové trhy dnes rostly a blížily pětiletým maximům díky předpokladům, že globální ekonomika poroste.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) však předpokládá, že růst poptávky po ropě bude letos slabší a její zásoby porostou.

Obchodníci s ropou teď čekají na záznamy jednání americké centrální banky (Fed), které mají být zveřejněny ve středu. Jakékoli zmínky o pokračování uvolněné měnové politiky Fedu by zavdalo dalším spekulacím na růst cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 105,05 104,64 New York - Nymex WTI červen 96,84 96,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK