Jen po výrocích japonského ministra posílil k dolaru

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Japonská měna jen dnes na devizových trzích posílila vůči dolaru a vzdálila se tak dřívějšímu dlouholetému minimu poté, co japonský ministr hospodářství naznačil, že japonská měna možná oslabila už dost.

K oslabování jenu v minulých týdnech přispěla japonská centrální banka (BoJ), která v dubnu uvolnila svou měnovou politiku, aby Japonsku pomohla dostat se z dlouhodobé deflace.

Japonská vláda dnes poprvé za dva měsíce zlepšila hodnocení ekonomického vývoje země. Ministr hospodářství Akira Amari řekl, že nadměrně silný jen se již do značné míry podařilo upravit a další oslabování měny by mohlo poškodit japonskou ekonomiku. Nové dvoudenní zasedání BoJ začíná v úterý, podle agentury Reuters se ale nečeká, že BoJ svou měnovou politiku změní.

Dolar k jenu dnes klesl o 0,7 procenta 102,50 JPY. Dříve během dne se dostal až na 102,19 JPY. V pátek přitom americká měna stoupla na 103,3 JPY, což byla nejvyšší hodnota za čtyři a půl roku. Euro k jenu dnes ve večerních hodinách ztratilo 0,5 procenta na 131,90 JPY.

Slabší dolar dnes ovlivnil i kurz americké měny k euru. Jednotná evropská měna k dolaru stoupla o 0,2 procenta na 1,2867 USD. Ve výraznějším posilování jí ale bránily spekulace, že Evropská centrální banka v příštích měsících sníží svou depozitní úrokovou sazbu do záporných hodnot. To by mohlo vést k tomu, že investoři se budou chtít eura zbavit a začnou jej prodávat ve velkém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK