MF dnes zveřejní celkový objem objednávek spořicích dluhopisů

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Ministerstvo financí dnes zveřejní celkový objem objednaných státních spořicích dluhopisů v rámci jarní emise. Poslední den pro objednání cenných papírů byl pátek, do pátečních 12:00 si lidé objednali dluhopisy za 18,5 miliardy korun. Dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, peníze tedy musí být připsány na účet distributora do 24. května.

Ministerstvo financí dobu na objednávky kvůli velkému zájmu zkrátilo na jeden týden, původní termín byl do konce května. Plánem bylo prodat dluhopisy za zhruba 20 miliard korun.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bylo i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká. Dluhopisy vydá ministerstvo 12. června.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit si je mohli také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK