Praha bude mít od soboty opět přímé letecké spojení do USA

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Od soboty bude mít Praha po zimní přestávce opět přímé letecké spojení se Spojenými státy. Během letní sezony do 11 října bude mezi pražským letištěm Václava Havla a letištěm Johna F. Kennedyho v New Yorku létat zase americký dopravce Delta Airlines. ČTK to řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Celkem dopravce plánuje sedm spojení týdně. Z Prahy poletí vždy ve 13:25 a v New Yorku přistane v 16:40 místního času. V opačném směru je start plánován na 20:05 a přistání v Praze v 10:45 druhý den, informoval dopravce.

Delta bude na lince používat Boeing 767-300 s 209 sedadly, týdně tak bude mezi Českem a Spojenými státy možné přepravit bezmála 3000 lidí. Zájem cestujících o přepravu už aerolinie zaznamenaly, uvedl Perry Cantarutti, viceprezident pro oblast Evropy, Afriky a východní Asie. Vloni společnost mezi ČR a USA přepravila zhruba 100.000 pasažérů při průměrné vytíženosti spojů 82 procent. Pokud bude o spojení zájem i po 11. říjnu, je dopravce ochotný sezonu prodloužit.

Delta Air Lines přerušila spojení mezi Prahou a New Yorkem vloni v listopadu kvůli nízké poptávce o cestování během zimní sezony. Výpadek v pravidelném spojení chtěl původně nahradit tuzemský soukromý dopravce Travel Service, který usiloval o zahájení přímého spojení na Floridu. Pro nezájem cestujících ale nakonec spojení do Miami zrušil ještě před zahájením letů ve druhé polovině listopadu.

Delta Air Lines provozuje spojení do 317 míst v 58 zemích světa. V letošním prvním čtvrtletí dopravce zaznamenal prudký pokles zisku, který v prvních třech měsících roku spadl na sedm milionů dolarů (asi 139 milionů Kč). Před rokem firma ve stejném období vydělala zhruba 124 milionů USD (asi 2,5 miliardy Kč). Důvodem podle společnosti byly vyšší náklady způsobené růstem mezd.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK