Schodek agrárního obchodu se mírně prohloubil na 5,7 mld. Kč

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Schodek agrárního zahraničního obchodu se v prvním čtvrtletí prohloubil o šest procent z loňských 5,3 miliardy korun na 5,7 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Téměř ze dvou třetin se na záporném saldu podílel deficit obchodu s masem, přestože se jeho bilance meziročně zlepšila.

Od začátku roku do konce března bylo do Česka dovezeno zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 42,8 miliardy Kč, což bylo o dvě miliardy více než loni. Agrární vývoz vzrostl o 1,6 miliardy na 37,15 miliardy Kč.

Deficit obchodu s masem a droby se snížil zhruba o 200 milionů na 3,67 miliardy Kč, přesto představoval 64 procent celkového schodku. Tuzemská výroba masa z dlouhodobého hlediska klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

Nejlepší bilanci Česko, jak tomu v posledních letech bývá obvyklé, dosáhlo u obilovin, kde přebytek dosáhl 1,7 miliardy korun. Meziročně však klesl více než o dvě miliardy Kč. Naopak téměř o 200 milionů Kč na více než jednu miliardu Kč se zlepšila kladná bilance obchodu s mlékem, vejci a medem. O více než 500 milionů se zvýšil přebytek obchodu s tabákovými výrobky, když činil 1,3 miliardy Kč podobně jak obchod s živými zvířaty.

Naopak s více než dvoumiliardovým deficitem skončilo obchodování se zeleninou i ovocem a ořechy. Záporný výsledek mělo v prvním čtvrtletí 15, kladný devět z celkem 24 kategorií výrobků řazených mezi agrární produkty.

Loni schodek agrárního zahraničního obchodu dosáhl 24,9 miliardy korun, když se meziročně snížil o třetinu z historicky nejhorších více než 36 miliard Kč v roce 2011. K výraznému zlepšení bilance přispěl hlavně vysoký vývoz obilí a olejnin z dobré sklizně v roce 2011, jemuž nahrály také pro pěstitele příznivé ceny komodit.

Z nové proexportní iniciativy ministerstva zemědělství vyplývá, že český zemědělský a potravinářský vývoz by se měl do budoucna zaměřit především na 14 zemí mimo Evropskou unii. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území mají patřit také USA, Kanada, Japonsko a Korea. V současné době směřuje více než 90 procent vývozu zemědělského a potravinářského zboží do zemí Evropské unie.

Čeští zemědělci a potravináři dlouhodobě upozorňují na to, že se ze země vyváží především nezpracovaná surovina a dováží hotové výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Většinou politiků léta opomíjená problematika potravinová soběstačnosti se spolu s kvalitou potravin stává v poslední době také důležitým politickým tématem.

Potravinová soběstačnost Česka se dlouhodobě snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor či vajec. Do země se ve velkém dováží i řada komodit, které se v Česku vždy historicky pěstovaly.

Zvýšení potravinové soběstačnosti je jedním z cílů strategie pro české zemědělství a potravinářství, kterou MZe představilo letos v lednu. Ministr Petr Bendl v pondělí po jednání se zemědělskými podnikateli ve Verneřicích na Děčínsku uvedl, že chce dokument dokončit do konce června a následně jej předložit ke schválení vládě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK