ÚOHS začal zkoumat změnu vlastníka značek Savo, Biolit, Diffusil

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat změnu vlastníka značek Savo, Biolit, Diffusil, které od Bochemie přebírá Unilever. Úřad zahájil správní řízení. Informaci o tom zveřejnil na svém webu.

Podle oznámení Univeler kupuje společnost Home Brands, a.s. Mluvčí ÚOHS Martin Švanda dnes ČTK potvrdil, že se transakce týká prodeje značky Savo a dalších čisticích prostředků pro domácnost. Rozhodnout o povolení fúze by měl ÚOHS do měsíce.

Výrobky zmíněných značek se budou stále vyrábět v bohumínském závodě Bochemie. Podle dřívějších informací veškeré značky převáděné pod společnost Unilever budou stále dostupné na českém a slovenském trhu.

Britsko-nizozemská společnost Unilever je klíčovým světovým výrobcem spotřebního zboží, vyrábí ale i potraviny. Produkty prodává v téměř 200 zemích. V loňském roce díky růstu na rozvíjejících se trzích zvýšila svůj čistý zisk o 4,5 procenta na 4,25 miliardy eur (téměř 110 miliard Kč). Výrobu v Česku ukončil Unilever v roce 2010, kdy uzavřel svůj závod v Nelahozevsi na Mělnicku. V tuzemsku prodává rostlinné tuky, majonézy a dresinky Hellmann's, margaríny Flora, Perla nebo Hera a kořenící směsi či omáčky značky Knorr. Do portfolia Unileveru patří také zmrzliny Algida, Míša nebo Ledňáček a kosmetické značky Dove nebo Rexona.

Bochemie Group je významným středoevropským výrobcem dezinfekčních prostředků. Produkuje také chemické látky pro povrchové úpravy kovů. Centrála skupiny je ve slezském Bohumíně, kde má přes 450 zaměstnanců. Pobočky má na Slovensku, v Polsku, Bulharsku, Rumunsku a v Rusku.

Značka Savo byla uvedena na trh v tehdejším Československu v roce 1973. Nyní ji tvoří sada, v níž jsou čisticí prostředky na bázi chlornanu sodného, používané především k dezinfekčním účelům a k odstraňování plísní, i specializované čisticí prostředky bez obsahu chlóru pro čištění kuchyní a koupelen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK