Analytici: Posilování koruny není v nejbližší době pravděpodobné

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - V nejbližších měsících nelze podle analytiků oslovených ČTK očekávat výraznější posílení české koruny vůči euru. Za oslabením koruny nad 26 korun za euro je především slabý výkon tuzemské ekonomiky a stálá hrozba devizových intervencí ze strany České národní banky, shodují se ekonomové. Posílení koruny podle nich přijde až s oživením tuzemské ekonomiky, nejdříve ve druhé půlce roku. Zároveň upozornili, že o mnoho lepší podmínky pro nákup eur před letními dovolenými nebudou.

Česká měna v posledních dnech oslabila na nejnižší hodnoty od ledna 2010. Dnes se obchodovala za zhruba 26,10 Kč/EUR a k dolaru stála na 20,30 Kč/USD.

"Za současné situace přetrvávající recese, nízkých sazeb a hrozbě intervencí ze strany ČNB se bude zřejmě v nejbližší době koruna držet spíše na slabších úrovních a mohou ještě přijít další ztráty směrem ke 26,30 Kč/EUR až 26,50 Kč/EUR," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. V druhé polovině roku, kdy by již mohly být vyhlídky na mírný růst ekonomiky, očekává návrat koruny k silnějším úrovním pod 26 korun za euro.

"Nejlepší čas pro nákup eur na letní dovolenou je už asi za námi. Za méně než 26 korun je do léta pravděpodobně už nekoupíme," dodal Šimek.

Současná úroveň kurzu koruny odpovídá podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera slabému hospodářskému obrázku české ekonomiky. "Ta se stále nachází v recesi a i v květnu zveřejněné statistiky neukazují na růžovější vyhlídky. Z tohoto pohledu zde neexistuje důvod pro brzké opětovné posilování domácí měny," uvedl.

"Česká ekonomika se stále vyvíjí hůře než ta evropská a pokud se to nezmění, nedočkáme se ani výraznějšího posílení koruny," řekl ČTK i analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Koruna oslabuje od loňského září a v nejbližší době to na obrat podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka nevypadá. "Situace v eurozóně se zlepšuje pomaleji, než se čekalo, a české ekonomice se stále nedaří. Samostatnou kapitolou jsou pak hrozby intervencemi ze strany centrální banky. Kvůli tomu je koruna pod tlakem," uvedl. Výkyvy kurzu skýtající příležitosti nakoupit euro trochu levněji pravděpodobně nebudou tak do léta podle Vlka velké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK