Bundesbanka: Německá ekonomika se ve čtvrtletí znatelně zlepší

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. května (ČTK) - Německá centrální banka očekává, že tamní ekonomika se ve druhém čtvrtletí citelně zlepší a ve srovnání se slabým prvním čtvrtletí poroste výrazně víc. Německo má největší ekonomiku v Evropě, a zlepšení jeho ekonomické aktivity by tak mohlo podpořit rovněž ekonomiku eurozóny. Ta se teď snaží vymanit z recese.

"Pro druhé čtvrtletí 2013 se očekává znatelné celkové hospodářské oživení," uvedla Bundesbanka v pravidelné měsíční zprávě. Oživení podle Bundesbanky nastane ve stavebnictví a vedle toho existují "důvody k naději", že podniky začnou investovat do strojů a zařízení, aby mohly uspokojit zvýšenou poptávku po zboží.

Bundesbanka ale podle agentury AP upozornila, že kvůli potížím s příliš vysokým zadlužením vlád v jiných zemích eura jsou rizika stále značná.

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vykázala růst 0,1 procenta, a těsně se tak vyhnula recesi. Produkce německého průmyslu se v březnu ale nečekaně zvýšila a meziměsíčně stoupla o 1,2 procenta.

Výraznější růst německé ekonomiky by mohl pomoci zemím eurozóny dostat se z recese. Ekonomika všech 17 zemí platících eurem v prvním čtvrtletí vykázala pokles o 0,2 procenta. Nynější recese je tak nejdelší v historii měnové unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK