Ceny ropy klesly kvůli obavám z kroků americké centrální banky

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích zamířily dolů a severomořská ropa Brent po pondělním růstu zlevnila ke 104 dolarům za barel. K poklesu cen přispěly obavy, že americká centrální banka by mohla omezit svůj program na podporu americké ekonomiky. To by mohlo poškodit již tak křehkou poptávku.

Obavy se týkají programu takzvaného kvantitativního uvolňování, při kterém Fed odkupuje vybraná aktiva výměnou za tisk nových peněz. Vyjádření činitelů Fedu a příznivější americká ekonomická data ale minulý týden rozvířila spekulace, že Fed by mohl začít svůj program nákupů dluhopisů letos omezovat. Investoři se nyní zaměřují na očekávané středeční zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu a výpovědi jejího šéfa Bena Bernankeho v americkém Kongresu.

Cena ropy Brent před 15:30 SELČ klesla o 33 centů na 104,47 dolaru za barel. V pondělí se přitom prodávala až za více než 105 dolarů. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) klesla o čtyři centy na 96,67 dolaru. K růstu by jí ale mohly pomoci údaje o stavu zásob ropy.

Tento týden by také mohly být známy odhady indexu nákupních manažerů vypovídající o podmínkách výroby Číně, eurozóně a USA. Obavy z méně optimistického výhledu světové ekonomiky ale podle průzkumů Reuters asi nerozptýlí.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 104,47 104,80 New York - Nymex WTI červen 96,67 96,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK