Pražská burza opět rostla, index PX přidal 0,31 procenta

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Po pátečním poklesu a pondělní stagnaci se dnes na pražskou burzu vrátil růst. Index PX stoupl o 0,31 procenta na 985,57 bodu. Posílily i akcie těžební NWR, které se na konci minulého týdne propadly o téměř devět procent a v pondělí o více než procento. Burzu ovšem táhly nahoru hlavně ČEZ a Telefónica ČR.

Dnešní obchodování uzavřela posílením více než polovina ze 14 hlavních emisí. Nejvíce se polepšila mediální společnost CME, jejíž akcie zdražily o 3,97 procenta na 61,5 koruny.

Druhým největším růstem se mohla pochlubit NWR, a to o 1,83 procenta na 36,2 koruny, která tak zastavila dlouhodobý propad svých cenných papírů. Cena akcií NWR klesala bez přestávky skoro dva týdny, například v pondělí 13. května o téměř sedm procent, a v pátek 17. května skoro o devět procent. "NWR ukončila nepěknou sérii devíti poklesů v řadě, během níž titul ztratil celkem 27,5 procenta," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Akcie ČEZ, které zaznamenaly největší objem obchodování ze všech hlavních emisí, si připsaly 0,52 procenta na 559,9 koruny. Cenné papíry Telefóniky přidaly 1,62 procenta na 307,4 koruny.

"Ziskům Telefóniky nezabránila ani slova nového šéfa Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka, že úřad chce do nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE přilákat vedle skupiny PPF ještě další zájemce, a za tímto účelem oslovuje investory, včetně například Londýna," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Výraznějšímu růstu burzy zabránilo oslabení bank. Cenné papíry Erste a Komerční banky, které se objemem obchodování zařadily hned za ČEZ, neudržely ceny z pondělka. Akcie Erste oslabily o 1,39 procenta na 658 korun a akcie KB o 0,16 procenta na 3750 korun. Největší propad postihl slovenskou firmu TMR, jejíž cenné papíry zlevnily o 2,51 procenta na 1165 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK