Dolar po výrocích japonského ministra zpevnil k jenu

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňoval k jenu poté, co japonský ministr zmírnil své dřívější výroky, že japonská měna již oslabila dost. Dolaru ale ve výraznějším růstu bránila nejistota v předvečer vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho v americkém Kongresu. Jestliže Bernanke ve středu před americkými zákonodárci potvrdí svou podporu uvolněné měnové politice Fedu, mohl by dolar oslabit vůči většině hlavních měn.

Také japonská centrální banka pokračuje v agresivní měnové politice, což zlevňuje jen na devizových trzích. Japonský ministr hospodářství Akira Amari v pondělí řekl, že jen podle jeho názoru klesl již dost. Dnes ale vyjádřil naději, že japonská měna se ustálí na úrovni, kde by měla vyrovnaný dopad na vývoz a dovoz.

Dolar k jenu po jeho slovech stoupl o 0,3 procenta na 102,60 JPY, později během dnešního obchodování se vyšplhal až na 102,88 JPY.

Euro dnes většinu dne ztrácelo k dolaru a bylo vůči němu níž o asi 0,1 procenta. K poledni newyorského času ale začalo oživovat a stouplo o 0,2 procenta na 1,2912 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK