Generální ředitel JPMorgan zůstane šéfem správní rady podniku

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tampa (USA) 21. května (ČTK) - Akcionáři největší americké banky JPMorgan Chase & Co na dnešní valné hromadě odmítli návrh, který by vedl k odvolání generálního ředitele Jamieho Dimona z funkce předsedy správní rady. Informovala o tom agentura AP.

Pro návrh na rozdělení funkcí generálního ředitele a předsedy správní rady mezi dvě osoby hlasovala pouze necelá třetina akcionářů. V případě schválení návrhu by Dimon musel post šéfa správní rady opustit. Dimon již dříve upozornil, že v takovém případě by možná odešel také z funkce generálního ředitele.

Americký Senát v březnu podrobil banku JPMorgan ostré kritice kvůli ztrátě 6,2 miliardy dolarů (125 miliard Kč), kterou firmě loni způsobil obchodník přezdívaný "londýnská velryba". Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit.

Zpráva podle internetového serveru BBC naznačuje, že vysocí vedoucí pracovníci banky, včetně Dimona, o ztrátách věděli. Viní však také regulační orgány z nedostatečného dohledu, který bance umožnil příliš riskovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK