EPH zahájil exkluzivní rozhovory o koupi podílu ve slovenské SSE

21.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. května (ČTK) - Energetický a průmyslový holding (EPH) zahájil s francouzskou společností EDF exkluzivní rozhovory o koupi jejího 49procentního podílu ve firmě Stredoslovenská energetika (SSE) za zhruba 400 milionů eur (přes deset miliard Kč). Oznámila to dnes EDF. Dodala, že uzavření dohody se očekává během několika příštích dnů a její dokončení ve druhé polovině letošního roku.

SSE se zabývá zejména distribucí a prodejem elektřiny na středním Slovensku. O blížící se dohodě o vstupu EPH do SSE již dříve informoval slovenský list Hospodárske noviny. EDF podíl 49 procent akcií a manažerskou kontrolu nad předním prodejcem elektřiny na Slovensku koupila od slovenské vlády v roce 2002 za 158 milionů eur.

Firmu EPH vlastní finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský. Pokud se transakce uskuteční, EPH v krátké době získá podíl v druhém významném energetickém podniku na Slovensku. Začátkem roku EPH koupil 49 procent akcií plynáren SPP, které jsou největším prodejcem plynu v zemi a které zajišťují tranzit ruského plynu přes Slovensko do západní Evropy. EPH koupil podíl v SPP od jeho bývalých zahraničních akcionářů, zároveň získal právo nominovat většinu členů představenstva plynáren.

O odchodu EDF ze SSE se v zemi spekuluje několik měsíců. SSE má na pětimilionovém Slovensku více než 700.000 zákazníků. Společnost vstoupila také na trh prodeje plynu coby alternativní dodavatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK