Akcie v USA v úterý stouply na nový rekord, jen klesl

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech pokračovaly v úterý v růstu na nové rekordy. Náladu na trhu podpořily komentáře představitelů centrální banky USA (Fed), které zmírnily obavy investorů z toho, že by Fed mohl brzy začít omezovat svůj stimulační program. Výsledky hospodaření pak pomohly nahoru maloobchodní firmě Home Depot.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 52,3 bodu, tedy 0,34 procenta, na rekordních 15.387,58 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 2,87 bodu, čili 0,17 procenta, na rekordních 1669,16 bodu. Na nové rekordy indexy vystoupaly i během dne. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 5,69 bodu, neboli 0,16 procenta, na 3502,12 bodu. Pro Nasdaq to byl nejvyšší závěr od října 2000.

Prezident newyorského Fedu William Dudley odpoledne uvedl, že nemůže být jisté, zda politici omezí nebo zvýší objem nákupu dluhopisů, protože ekonomický výhled je stále nejistý. Předtím jiný z představitelů banky James Bullart vyzval Evropskou centrální banku, aby zvážila zavedení podobného programu, jako USA, na podporu ekonomiky eurozóny.

Řetězec obchodů pro kutily Home Depot posílil o 2,5 procenta a jeho akcie během obchodování stouply na nový rekord. Firmě vzrostl zisk i tržby více, než se čekalo, a současně zlepšila výhled na celý letošní rok. Banka JPMorgan stoupla o více než jedno procento v reakci na hlasování akcionářů, kteří nepodpořili rozdělení funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva. Obě funkce nyní zastává Jamie Dimon.

Americký dolar po komentářích představitelů Fedu oslabil vůči euru. Posílil však vůči jenu, protože investoři čekají na výsledky zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Pokud banka bude pokračovat v agresivním uvolňování měnové politiky, bude jen podle obchodníků zřejmě dále oslabovat.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2906 USD. Dolar k jenu posílil o 0,2 procenta na 102,48 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši šesti hlavních měn, vzrostl o 0,1 procenta na 83,824 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK