Podle Tokia se ekonomika země zotavuje; měnová politika beze změn

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. května (ČTK) - Japonská ekonomika se zotavuje, protože poptávka v zahraničí oživuje a doma zůstává odolná. Uvedla to japonská centrální banka (BOJ) v prohlášení zveřejněném po ukončení zasedání jejího měnového výboru. Ten rovněž podle očekávání analytiků nechal v platnosti svoji dosavadní měnovou politiku.

Banka mírně zlepšila své hodnocení japonské ekonomiky. Podle jejích slov "začala oživovat", protože současný agresivní program na stimulaci ekonomiky zlepšil náladu a oslabil jen, což zastavilo pokles vývozu.

Podle očekávání banka potvrdila, že chce ukončit 15 let trvající deflaci, tedy pokles spotřebitelských cen, zdvojnásobením objemu státních dluhopisů ve svém vlastnictví. V příštích dvou letech hodlá banka do ekonomiky napumpovat 1,4 bilionu dolarů (28,2 bilionu Kč). Základní úroková sazba zůstává v rozpětí nula až 0,1 procenta.

BOJ však v prohlášení rovněž varovala, že ekonomiku stále ohrožuje množství nejistot a spotřebitelské ceny se nezvyšují. Pokles cen není pro ekonomiku dobrý, protože nutí spotřebitele odkládat nákupy v naději, že zboží dále zlevní. Analytici také pochybují, zda se skutečně podaří do dvou let dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle.

Japonská ekonomika, která je třetí na světě, v minulém čtvrtletí vzrostla o 3,5 procenta, nejrychleji za rok. Stále však pokulhává v růstu vývozu, firemních investic a mezd, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK