Koruna dopoledne zpevnila k euru těsně pod 26 Kč/EUR

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posilovala vůči oběma hlavním měnám, k euru se po několika dnech vrátila pod psychologickou úroveň 26 korun za euro. Kolem 10:45 si proti úterku polepšila o sedm haléřů na 25,99 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala na 20,11 Kč/USD, byla tak silnější o 13 haléřů, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka za posílením koruny stojí téměř výhradně technické faktory, protože v Česku nebyla zveřejněna žádná ekonomická data, která by stála za pozornost. Potvrdilo se tak, že koruna byla silně přeprodaná a potřebovala korekci, dodal.

Zároveň uvedl, že z dlouhodobější perspektivy několika týdnů má ale koruna prostor k dalšímu oslabení. "Tomu by měly nahrávat především fundamentální faktory, když oslabující koruna bude vyvažovat horší data z domácí ekonomiky," míní Novák.

Euro k dolaru kolem 10:45 zpevnilo na 1,2930 USD/EUR. Klíčovou událostí dneška podle Nováka bude projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho spolu se zveřejněním zápisu z posledního zasedání širšího výboru pro měnovou politiku (FOMC). "Lze očekávat, že zápis bude mít dopad především na měnový pár USD/EUR a zprostředkovaně na kurz koruny k dolaru," doplnil Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK