Picek dnes varoval před dlouhodobým odkládáním investic do armády

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. května (ČTK) - Dlouhodobé odkládání investic do zbraňových a podpůrných programů by mohlo znamenat, že se brzy objeví a dále poroste disproporce mezi ambicemi české armády a jejími reálnými schopnostmi. Na dnes zahájeném veletrhu obranných technologií IDET to v Brně řekl ministr obrany Vlastimil Picek.

Podle ministra je nutné držet krok se stále zrychlujícím tempem vývoje obranných technologií. Česká armáda podle něj musí nahrazovat kvantitu kvalitou. Doplnil, že současné stavy výzbroje české armády jsou daleko nižší, než jaké povoluje smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě.

Picek do funkce ministra nastoupil v polovině března. Jedním z jeho hlavních úkolů je například vyjednávání o budoucnosti nadzvukového letectva v České republice.

Rozpočet ministerstva obrany se v v posledních letech stále snižuje. Na letošní rok má resort 42 miliard korun, o téměř jeden a půl miliardy méně než v roce 2012. V roce 2009 ještě ministerstvo hospodařilo s téměř 56 miliardami. Resort snižuje stavy. Letos má o práci přijít 1213 lidí, z toho 760 občanských pracovníků a 453 vojáků z povolání.

Česká armáda aktuálně slaví 20 let své existence. Aktuálně pro ni pracuje zhruba 30.000 lidí, z toho 22.000 vojáků z povolání. Před 20 lety armáda zaměstnávala přes 130.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK