Polsko nebude do roku 2020 vybírat daň z těžby břidlicového plynu

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. května (ČTK) - Polsko nebude až do roku 2020 vybírat daň z těžby břidlicového plynu, aby těžbu víc zatraktivnilo pro zahraniční investory. Oznámil to dnes ministr financí Jacek Rostowski. Polský trh s břidlicovým plynem v posledních měsících opustilo už několik zahraničních firem.

"Zákon o zdanění břidlicového plynu nabude účinnosti v roce 2015, daň ale nebudeme vybírat až do roku 2020, abychom přilákali firmy k těžbě plynu," citovala ministra agentura Reuters.

Polsko doufalo, že díky zásobám plynu v břidlicích brzy sníží závislost na ruském plynu a podpoří slábnoucí ekonomiku. Těžbu však provázejí problémy, které začaly změnou odhadu zásob.

První odhady amerického úřadu pro energetické informace (EIA) uváděly, že zásoby břidličného plynu v Polsku činí 5,3 bilionu metrů krychlových. Loni však polští geologové odhad prudce snížili pod 800 miliard kubíků. I to je však dost na to, aby to pomohlo zemi snížit závislost na ruském plynu a podpořilo ekonomiku.

Později se objevily i technologické problémy. Geologický charakter je totiž v Polsku odlišný od geologie v USA a rovněž oblasti těžby jsou mnohem hustěji obydlené než v USA. Osvědčené americké metody tedy nelze jen okopírovat. Na těžbu břidlicového plynu v Polsku je tudíž potřeba více testů, více času, a hlavně mnohem více peněz.

Během necelého roku se z Polska stáhly tři velké severoamerické firmy. Jako první to byl těžební obr ExxonMobil. Tento měsíc oznámil odchod také americký Marathon Oil a kanadský Talisman Energy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK