Lesy ČR loni zvedly zisk o 203 mil. na rekordních 5,48 mld. korun

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 22. května (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni zvedl zisk o 203 milionů korun na dosud nejvyšších 5,478 miliardy korun. Na účtech mají nyní státní lesy k volnému použití 17 miliard korun, část z nich jsou připravené odvést do státního rozpočtu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi, od loňského prosince je podnik bez generálního ředitele.

"Lesy ČR prokázaly schopnost být stabilním, výrazně ziskovým a ekonomicky výkonným státním podnikem. Z 90 procent je hospodářský výsledek tvořen naší hlavní činností, lesnickým hospodařením, což je oproti roku 2011 navýšení o celých pět procent," komentoval loňský výsledek Michal Gaube, který je v současnosti pověřen řízením podniku. Dodal, že ještě letos jsou LČR připraveny odvést z volných peněz do státního rozpočtu nejméně šest miliard korun.

Lesy ČR se podle Boublíka již druhý rok za sebou zařadily do žebříčku TOP 20 společností, které státnímu rozpočtu odvedly nejvíce peněz na dani z příjmu právnických osob. "Za rok 2012 se Lesy ČR umístily na osmém místě, ve srovnání s rokem 2011 je to zlepšení o sedm míst," uvedl Boublík.

V tvorbě zisku v řádu miliard korun LČR pokračují i letos. Za období leden až duben vytvořily hrubý zisk 2,56 miliardy korun. "Dosažený hospodářský výsledek potvrzuje standardní fungování Lesů ČR a také připravenost podniku investovat další finanční prostředky do péče o les, oprav a výstaveb lesních cest i správy vodních toků," uvedl Gaube.

V únoru LČR oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu. Lesy ČR blokují pro církevní restituce přibližně 142.000 hektarů lesních pozemků. Je to asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK