Aero Vodochody dál jedná o prodeji 28 bitevníků L-159 do Iráku

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. května (ČTK) - Aero Vodochody dál jedná o prodeji 28 výcvikových bitevníků L-159 za přibližně 19,2 miliardy korun do Iráku. Smlouva ale zatím uzavřená není. Irácká strana je pasivní. ČTK to dnes na veletrhu Idet v Brně řekl prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

"Případ se hýbe, nicméně neposouvá. Probíhají čilá jednání jak s námi, tak s korejskou konkurencí. Nejsem si ale vědom toho, že by docházelo k nějakému posunu," uvedl Šimek.

V minulosti byly na kontrakt dvě smlouvy, finální ale chybí. Další posun podle Šimka závisí na postoji irácké strany. "V poslední době jsme pokračovali ve specifikaci dodávek, jsme připraveni velmi rychle dát dohromady finální podobu smlouvy," uvedl Šimek.

Na druhou stranu ale připustil, že kontrakt může být v ohrožení. "Kontrakt považujeme za jistý až v pohledu, kdy nám přistanou peníze na účtu," uvedl.

Aeru Vodochody, největšímu českému výrobci letadel a letecké techniky, v Iráku konkuruje korejská společnost KAI (Korean Aircraft Industries). Podle Šimka je velice aktivní a "snaží se protlačit navzdory všem předchozím rozhodnutím všech oficiálních komisí a výborů a ministerstva i premiéra".

Podle Šimka Irák požaduje 24 nových letadel. Další čtyři by mohl dostat jako "dárek" z armádní skladů a šly by na prvotní výcvik.

Zatím nejistý kontrakt podporuje i české ministerstvo obrany. Novinářům to dnes potvrdil ministr Vlastimil Picek. "ČR v minulosti razantně podpořila tento obchodní projekt, nyní je to na irácké straně a Aeru Vodochody," uvedl Picek.

O prodeji strojů obě země jednají několik let, objem zakázky měl být zhruba 19,2 miliardy korun. Česko si od dodávky slibovalo, že výrazně podpoří zdejší letecký průmysl a vytvoří přes 700 pracovních míst.

Česká republika by chtěla bitevníky L-159 dodávat také do Polska, kde se zúčastní tendru na výcvikové letouny. Minulý měsíc také podle premiéra Petra Nečase (ODS) při jeho návštěvě Afghánistánu projevil o české podzvukové bitevníky L-159 zájem tamní prezident Hamíd Karzáí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK