ČOI bude moci od příštího roku nahrávat průběh předváděcích akcí

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Česká obchodní inspekce bude moci od příštího roku pořizovat na předváděcích akcích zvukové a obrazové záznamy. Umožní to kontrolní řád, který vstoupí v účinnost od 1. ledna 2014. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Použití záznamové techniky má podle náměstka ministra průmyslu Tomáše Hajduška odradit prodejce od použití agresivních obchodní technik.

"Mám tím na mysli například bránění v odchodu z prodejní akce bez toho, aby byl proveden nákup, nebo odebírání občanských průkazů a odmítání jejich vrácení bez uzavření kupní smlouvy. A v neposlední řadě křičení na seniory či přímé vyhrožování," řekl ČTK Hajdušek.

Česká obchodní inspekce je připravena vybavit všechny regionální inspektoráty příslušnou technikou a začít ji využívat ihned od začátku příštího roku. Podle inspekce novinka umožní lépe dokázat případné porušení zákonů. "Například losování slev za plentou, podpis smlouvy v zákoutí, tlak na seniory nebo manipulaci se smlouvami," uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Podle návrhu novely zákona o ochraně spotřebitele budou také muset pořadatelé předváděcích akcí hlásit dopředu České obchodní inspekci (ČOI) místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží na akci budou nabízet. To bude muset být také uvedeno na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akci lákají. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba také chce, aby ČOI více využívala možnost udělit maximální pětimilionovou sankci. Senioři, kteří se stali obětí podvodných praktik těchto prodejců, se také budou moci obrátit na systém spotřebitelského ombudsmana. Na podzim by měl vstoupit v účinnost i zákaz řetězení živností, který má zabránit současné praxi, kdy podnikatel, kterému byla zrušena živnost, dál podniká ve stejném oboru.

Firem, které oslovují zejména důchodce s předváděcími akcemi, je v ČR asi 500. Tyto akce fungují v Česku sice 20 let, ale agresivita se k nim přidala až v posledních sedmi letech a stále se stupňuje. Už několik týdnů se také objevují po celé zemi podpisové archy "Petice proti šmejdům".

ČOI uložila v letošním prvním čtvrtletí za použití nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích pořádajícím firmám pokuty za 5,4 milionu korun. Porušení zákona zjistila v 81 procentech případů. Celkem inspektoři v prvním kvartále roku provedli 113 kontrol, porušení předpisů zjistili v 92 případech. ČOI provinilcům uložila celkem 37 pokut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK