Soud po roce odmítl insolvenční návrh na stavební firmu PSJ

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. května (ČTK) - Krajský soud v Brně téměř po roce odmítl insolvenční návrh na stavební firmu PSJ, kterou podala pražská firma Alu Progress, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí PSJ Miroslav Fuks. Věřitel v návrhu tvrdil, že má vůči PSJ dvě pohledávky za zhruba 1,5 milionu korun po datu splatnosti, působil jako subdodavatel na stavbě administrativního a obchodního centra ve Svitavách.

Podle soudu šlo o neodůvodněný návrh, který měl za cíl vytvořit nátlak na PSJ a uhrazení pohledávky, přestože šlo o dlužníka solventního. Soud uvedl, že věřitel se pokusil tímto krokem vyhnout nalézacímu řízení, ve kterém by musel prokázat existenci své pohledávky a zaplatit soudní poplatek. "Proti šikanózní akci společnosti Alu Progres hodláme učinit potřebné právní kroky a budeme požadovat náhradu případně vzniklých škod, jakož i jiné újmy," uvedl Fuks. ČTK zjišťuje názor firmy Alu Progres.

PSJ čelila insolvenčním návrhům před tímto v krátké době již třikrát, všechny však soud zamítl jako neodůvodněné. V jednom případě už firmě soud přiřkl odškodné milion korun.

Jihlavská PSJ patří mezi největší stavební firmy v ČR. V zahraničí se v posledních letech soustředí na Rusko, Slovensko, jihovýchodní Asii a na arabské země. Zahraniční zakázky se na obratu podílejí více než polovinou. Výnosy skupiny PSJ za rok 2011 činily 7,54 miliardy Kč a má téměř 900 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK