Ceny ropy dál klesají, trh se obává slabé poptávky v USA

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v poklesu a severomořský typ Brent sestoupil pod 103 dolary za barel. Ropu srážejí obavy ze slabé letní poptávky po pohonných hmotách ve Spojených státech, k čemuž přispěla zpráva o vzestupu zásob v USA.

Cena Brentu klesla kolem 15:30 SELČ o dolar na 102,90 dolaru za barel a navázala na úterní ztrátu téměř jednoho dolaru. Americká lehká ropa WTI oslabila o téměř dolar a půl na 94,75 USD.

Americký institut API v úterý večer odhadl, že zásoby benzinu v USA minulý týden stouply o tři miliony barelů. Naznačuje to, že trh benzinu v USA je zatím slabý a před letním vrcholem poptávky bude s největší pravděpodobností dobře zásoben.

Investoři teď čekají na oficiální údaje o vývoji zásob od vládního Úřadu pro energetické informace (EIA).

Trh se také obává, že americká centrální banka by mohla omezit svůj program na podporu americké ekonomiky. Pozornost se tak bude zaměřovat i na dnešní vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho v Kongresu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 102,90 103,91 New York - Nymex WTI červen 94,74 96,18

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK