Dolar po slovech šéfa Fedu stoupl k jenu na dlouhodobé maximum

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posílil k jenu i k euru. K japonské měně stoupl na nejvyšší hodnotu za čtyři a půl roku poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke varoval před příliš nízkými úrokovými sazbami. Americkou měnu také podpořily náznaky, že Fed by mohl přinejmenším zpomalit tempo nákupu dluhopisů, kterým chce podpořit americkou ekonomiku.

Bernanke dnes před společným hospodářským výborem Kongresu řekl, že ponechávání úrokových sazeb příliš dlouhou dobu na velmi nízké hladině má svá rizika. Varoval také před předčasným ústupem od mimořádně uvolněné měnové politiky, což na devizových trzích nejdříve přimělo investory k prodeji dolaru. Později ale Bernanke naznačil možnost omezit letos nákup dluhopisů, jestli se bude tempo ekonomického růstu americké ekonomiky dál zrychlovat. To vedlo k posílení dolaru.

Americká měna k jenu stoupl o 0,8 procenta na 103,31 JPY. Po Bernankových výrocích ale vystoupil až na 103,60 JPY, což bylo nejvýše za čtyři a půl roku. Euro k dolaru kleslo o 0,2 procenta a během dne se dostalo až na 1,2867 USD.

Obchodování na devizových trzích ovlivnilo i dnešní vyjádření japonské centrální banky (BOJ), podle níž se japonská ekonomika se zotavuje, protože oživuje poptávka v zahraničí. Měnový výbor BOJ rovněž nechal v platnosti svoji dosavadní měnovou politiku.

Euro dnes k jenu stouplo na 133,77 JPY, což byla nejvyšší hodnota za tři a půl roku. Ke švýcarskému franku se euro dostalo na nové dvouleté maximum poté, co šéf švýcarské centrální banky nevyloučil možnost zavedení záporných úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK